Sosyal Medya

Dünya

Rum Kesimi: 'Darbe gecesi KKTCÂ’yi alabilirdik'

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) eski Milletvekili Hristos Rotsas, Türkiye’de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi ile ilgili skandal paylaşımda bulundu.



Gazeteler Türk medyasından ve Türkiye’deki muhabirlerinden derledikleri haberleri okurlarına manÅŸetten, fotoÄŸraf desteÄŸiyle detaylı aktarırken Yönetimi BaÅŸkanı Nikos Anastasiadis’in durum deÄŸerlendirmesi yapmak üzere Siyasi Parti BaÅŸkanları Konseyi’ni 27 Temmuz’da toplayacağı haber verildi. Politis “Hristos Rotsas: Attila’ya Saldırabilirdik. Büyük ‘Fırsat’ Kaçırdık” baÅŸlıklı haberinde, Demokratik Seferberlik Partisi (DÄ°SÄ°) eski Milletvekili Hristos Rotsas’ın sosyal medya hesabından “Türkiye’deki darbe gecesi büyük bir fırsat kaçırıldı. Esir Kıbrıs 42 yıl eli-ayağı baÄŸlı pasif oturmasaydı, dün gece belki de Kıbrıs’ın gecesi olacaktı” ÅŸeklinde bir mesaj paylaÅŸtığını bildirdi.

Habere göre Rotsas “Politis 107.6” isimli radyonun, mesajında ne kastettiÄŸini sorması üzerine ise ÅŸunları anlattı: “Fırsat çıktığında kullanabilmek için bu 42 yılda hazırlık yapmalıydık. Hastanelerin ne kadar kiÅŸi alabileceÄŸi, birimlerin hazırlık durumunun ne olduÄŸu bilinmeliydi.O gece kargaÅŸadan dolayı saldıranın Kıbrıslı Rumlar mı darbeciler mi olduÄŸunu bilemeyecek durumdaki Türk iÅŸgal ordusuna baskın yapabilirdik. 43 bin Türk askeri esir alınabilir, çoÄŸu Baf havaalanına ve Vasiliko’ya götürülebilirdi. Ancak bunun için Kıbrıs bugünkü gibi hazırlıksız deÄŸil, bunca yıl hazırlık yapmış olmalıydı. Elimizde 43 bin Türk askeri tutsağımız olsaydı Türkiye herhangi bir ÅŸey yapmaya kalkışamayacak ve bizim ordularımız Girne kıyılarına ulaÅŸtığında, maÄŸlup olacaktı. Türkler iki üç gün bombardıman yapar, sonra vazgeçerdi.”

Rotsas’ın bu mesajı yüzlerce sosla medya kullanıcısının tepkisine neden olurken çok sayıda kullanıcının da Rotsas’ınkine benzer paylaşımlar yaptığını belirten gazete ÅŸunları da yazdı: “Vurgulamamız gerekir ki darbe gecesi Türk iÅŸgal ordusu kışlalarda alarm durumundaydı ve bunun gibi maceraperest ve yıkıcı bir argümana olanak tanıyacak bir rehavet içinde olması söz konusu deÄŸildi”.

Fileleftheros “Siyasi Parti BaÅŸkanları Konseyi Toplanıyor. Kıbrıs Sorunundaki ve Türkiye’deki GeliÅŸmeler Gündemli Toplantı 27 Temmuz’da” baÅŸlıklı haberinde, Anastasiadis’in siyasi parti baÅŸkanlarını 27 Temmuz’da toplantıya çağırdığını ancak o gün Dış Rumlar toplantısı da olduÄŸundan, tarihin deÄŸiÅŸebileceÄŸini yazdı. Habere göre, toplantı gündeminde iki ana konu var. Öncelikle, Türkiye’de gerçekleÅŸen darbe giriÅŸiminden sonra ÅŸekillenen durum ele alınacak. Kıbrıs sorunu ve Ankara’da cereyan edenlerle ilgili bütün veriler, Kıbrıs sorununa etkileri baÄŸlamında analiz edilecek. Rum yönetimi, Türkiye Cumhuriyeti CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın “tavrını bütün düzeylerde sertleÅŸtirmiÅŸ ve aşırı mutlak otoriter davranıyor göründüğü” gerekçesiyle, böyle bir analizi ÅŸart görüyor. Bunun dışında Anastasiadis, yaz tatili nedeniyle yoÄŸunlaÅŸtırılmış müzakerelere verilecek 15 günlük aradan önce siyasi parti baÅŸkanlarına müzakerelerin gidiÅŸatıyla ilgili bilgi verecek. Toplantıda, Rum Ulusal Konseyi’nin iÅŸleyiÅŸ ÅŸeklinin deÄŸiÅŸtirilmesi konusunda ilk görüşme yapılması da bekleniyor.

Gazete BirleÅŸik Demokratlar Hareketi (EDEK )BaÅŸkanı Marinos Sizoulos’un dün Anastaiadis’i sert sözlerle eleÅŸtirdiÄŸini yazdı. Habere göre “ErdoÄŸan’ın, Türkiye’deki baÅŸarısız darbe giriÅŸiminden daha da güçlü çıkmasından sonra Türk taleplerinin daha artması bekleniyor. Bunun göğüslenebilmesi için ulusal stratejiye ihtiyaç var” diyen Sizopulos Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in iÅŸleyiÅŸiyle ilgili tavrını eleÅŸtirdi. Sizopulos “çok dikkatli olmalıyız çünkü bu durum ve ErdoÄŸan’ı Türkiye’nin iç cephesinde daha da güçlendirmesi, dışa yönelik talepkar ve saldırgan politika uygulaması tehlikesi vardır. Bizi en çok korkutan da Ege’de ve Kıbrıs sorununda ortaya koyabileceÄŸi taleplerdir çünkü müzakere masasında Kıbrıs Türk tarafının tezlerini belirleyen artık ErdoÄŸan’dır”
Habere göre Ulusal Halk Cephesi (ELAM) de bildiri yayımlayarak, ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry’nin açıklamasında kullandığı ”Kıbrıs’ın istilasıyla ilgilenen özel çalışma grubu” ifadesinin Rum yönetiminin “sadağına güçlü bir silah daha eklediÄŸini” savundu. Bildiride “Ancak maalesef, zaman zaman bize tanınan fırsatları deÄŸerlendiremiyor, ulusal davamızı kendi elimizle toplumlararası sorun haline indirgiyoruz. BM’nin istiladan söz eden ilk kararlarını kullanmamız ve uluslararası örgütleri doÄŸru bilgilendirip Kıbrıs sorununu doÄŸru zeminine oturtmamız gerektiÄŸini birçok kez vurguladık. John Kerry’nin sözleri, doÄŸru yola girmemizin baÅŸlangıcı olsun” ifadeleri kullanıldı.

Simerini “GeliÅŸmeler Ä°yileÅŸtirmeyi Dayatıyor. Olgular Ulusal Konsey’in Ä°ÅŸleyiÅŸi Konusunda Kefeyi BaÅŸkan Anastasiadis’ten Yana AğırlaÅŸtırdı” baÅŸlıklı haberinde, Emekçi Halkın Yükselen Partisi ( AKEL)’in Anastasiadis’e, Türkiye’deki geliÅŸmeler ve bunların Kıbrıs sorununa etkisini görüşmek üzere Ulusal Konsey’i toplaması talebini mektupla ilettiÄŸini, Demokratik Seferberlik Partisi (DÄ°SÄ°’)nin de Anastasiadis’in MoÄŸolistan’dan dönüşünden sonra Konsey’i toplayacağı görüşünde olduÄŸunu yazdı. Gazete, Güney’de, Türkiye’deki geliÅŸmelerin Anastasiadis’in Ulusal Konsey’in iÅŸleyiÅŸiyle ilgili ortaya koyduÄŸu çerçeve ve standarttan yana ağır bastığı görüşünde birleÅŸildiÄŸine dikkat çekti, “çünkü olgular, bölgede ÅŸekillenen konjonktürün jeopolitik ve jeostratejik parametreleri temelinde stratejik analiz yapacak ve strateji belirleyecek yapılar oluÅŸturulmasını gerektiriyor” vurgusunu yaptı.

Fileleftheros darbe giriÅŸimini “Binlerin Kellesini Alıyor. ErdoÄŸan’ın Toplu Tutuklamalarla Tepkisi Avrupa’yı ve ABD’yi EndiÅŸelendiriyor. 9 Bin Polis, Asker ve Hakim KovuÅŸturuluyor. Bütün Devlet Memurlarının Ãœlke Dışına Çıkışı Yasaklandı. Ä°dam Cezasına Tepkiler. Ä°ÅŸgal Bölgeleri: Akıncı’nın ‘Hükümet’, Türk ‘Büyükelçi’ ve Attila Komutanlarıyla Toplantısında Ne Karar Alındı”, Simerini “Türkiye’de Binlerce KiÅŸi Cezaevinde. Gülen’in Ä°adesi İçin ABD’ye Baskı Yapıyorlar Ancak Veri Vermiyorlar. Darbecileri ‘Beslememek’ İçin Ä°dam Cezasını Geri Getirmek Ä°stiyorlar”, Politis “Türkiye’nin Bütününde Korku Fırtınası. ErdoÄŸan’dan Toplu Temizlik, Bütün Cepheler Açık. ‘Darbe Bitmedi’. Bütün Devlet Memurları Sınırlar İçinde Tutsak. 15 Temmuz Darbesi Neden BaÅŸarısız Oldu. 8 Darbeci Yunanistan’ın BaÅŸ AÄŸrısı. ABD ve AB (idam cezasıyla ilgili) Telkinlerini Artırdı”, Alithia “Her Yerde Panik. ABD ve Avrupa Tayyip ErdoÄŸan’ı Uyarıyor”, Haravgi “ABD ve AB’den ErdoÄŸan’a Uyarı. Devletin Bütün Yapılarında Temizlik. Keyfi Hareket ve Ä°ntikam Sahneleri. Ä°dam Cezası AB İçin ‘Kırmızı Çizgi” manÅŸetlerini kullanarak duyurdu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.